Kako Odabrati Stolove i Stolice za Ugostiteljstvo

Snježana Gagić
Snježana Gagić

Podijelite na društvenim mrežama:

stolovi i stolice za ugostiteljstvo

Tablica sadržaja

Stolovi i stolice za ugostiteljstvo: Oblici stolova

stolovi i stolice za ugostiteljstvo oblici stolova

Namještaj ugostiteljskih objekata čine razne vrste i oblici stolova, stolica, ormara, polica i sl. Ovaj namještaj nije fiksiran pa se po potrebi razmješta. Izrađuje se od različitih materijala, u ovisnosti o potrebi i nivou komfora. Drvo je poželjan prirodni materijal koji stvara dobar dojam kod gosta, ali u kantinama, ekspres restoranima i kafeterijama bolji će biti aluminij zbog lakoće razmještaja, održavanja i dosta niže cijene. Na tržištu se mogu naći kombinacije drvene ploče s aluminijskim nosačima. Koristi se i tvrda plastika različitih boja i dizajna.

Stolovi se prema namjeni dijele na:

  • restoranske,
  • banketne,
  • bife-stolove,
  • stolove s kotačima,
  • barske,
  • kavanske,
  • vrtne
  • i konobarske radne stolove.

Pri razmještaju stolova treba voditi računa o prostoru između njih kako bi se omogućila nesmetana cirkulacija gostiju i konobara.

U praksi se koriste stolovi različitih dimenzija, oblika i materijala. Stolna ploča je najčešće u obliku kvadrata, pravokutnika ili kruga.

stolovi i stolice za ugostiteljstvo dimenzije

Dimenzije stola s osnovom pravokutnika su 120×80 cm ili 140×80 za četiri osobe. Za veći broj ljudi se spajaju stolovi.

Stol s osnovom kvadrata za dvije osobe ima dimenziju ploče 80 cm i za četiri osobe 100 cm.

Okrugli stolovi za dvije osobe imaju promjer 60 cm za dvije osobe, 100 cm za četiri osobe i 150 cm za osam osoba.

stolovi i stolice za ugostiteljstvo stolovi za dvije osobe

Visina stolova se kreće od 72-75 cm.

Okrugli stolovi nisu praktični za slaganje stolova jedan pored drugoga, međutim s njima se prostor može bolje iskoristiti nego s pravokutnima. Iskoristivost prostora s pravokutnim stolovima je bolja kada se oni postave dijagonalno u odnosu na zid prostorije, nego kada se postave paralelno s tim zidom.

Banketni stolovi se upotrebljavaju za vrijeme banketa i drugih svečanih prijema koji se organiziraju u ugostiteljskom objektu.

Postoje dvije vrste banketnih stolova: okrugli i pravokutni.

Okrugli stolovi se postavljaju u onim prilikama kada su i gosti i priređivači banketa od iste važnosti. Pravokutni stolovi se postavljaju onda kada se određuje VIP gost (gost s posebnom važnošću na svečanosti). Širi su od restoranskih stolova.  

stolovi i stolice za ugostiteljstvo okrugli stolovi

Širina im je od 110-120 cm jer je potrebno više mjesta za svijećnjake, cvijeće i ostale dekorativne elemente. Ovi stolovi se mogu rastaviti, a njihovim sastavljanjem se mogu dobiti stolovi najrazličitijih oblika. Dužina im može biti i preko 4 m. Potrebna dužina se izračunava množenjem broja uzvanika s 80 cm.

Kavanski stol je desetak centimetara niži od restoranskog. Ukoliko je četverokutnog oblika ploča stola ima dimenziju 60×60 cm, a ako je okrenut onda je promjera 50 cm. Ploča ovih stolova se izrađuje od drveta, mramora ili plastične mase. Nemaju četiri nožice, već jednu ugrađenu na metalno ili neko drugo postolje.

stolovi i stolice za ugostiteljstvo kavanski stol

Standardni barski stolovi su slični kavanskim. Međutim, u posljednje vrijeme se sve više sreću visoki barski stolovi izrađeni od drveta, metala ili kombinacije materijala. Gosti stoje pored ovakvih stolova koji im služe za odlaganje pića. Pojedini ugostiteljski objekti ove stolove prekrivaju finom tkaninom u boji koja se po sredini nožica veže satenskom trakom u mašnicu. 

stolovi i stolice za ugostiteljstvo barski stolovi

Vrtni stol se najčešće izrađuje od kombinacije metala i plastike ili pletenih šiba radi otpornosti na vanjske utjecaje (kiša, vlaga, sunce itd.). Mogu se prekriti stolnjakom, ali i ne moraju, ovisno o vrsti usluge i kategoriji objekta.

Najčešća dimenzija ovih stolova je 80x80cm, ili promjera 80 cm.

Bife stol se koristi kod svečanih prijema. Predviđen je da se na njega stavljaju jela za hladno-topli bife. Širina bife-stola je od 120 do 180 cm, a dužina se određuje prema potrebi ukoliko stol nije tvornički dizajniran za tu potrebu.

Radi estetike na bife-stolove se stavljaju viseći stolnjaci do poda, tzv. suknjice da se ne vide nožice. Bife stol može imati konstrukciju u obliku stupa na koji se stavljaju ovali, odnosno posude s jelima, a može biti različitih oblika.

Stolovi s kotačima su konstruirani tako da im se ploča može spustiti s obje strane kako bi bili zgodniji pri prolazu kroz uskene prostore. Najčešće se upotrebljavaju za usluživanje u hotelskim sobama, ali i u salonima. Obvezno se prekriva stolnjakom.  

Pomoćni ili priključni stol, često nazvan po francuskoj riječi i guéridon [geridon] je stol koji se koristi kod primjene pojedinih načina usluživanja, za odlaganje inventara koji nije neophodan na stolu, kod zgotovljavanja jela pred gostom itd. Visina stola odgovara visini restoranskih stolova, a veličina ploče je 40×80 cm.  

Ne postoji standardan tip konobarskog radnog stola, već se on projektira prema potrebama ugostiteljskog objekta. Stol sadrži ormarić za ugostiteljski tekstil, pregrade za pribor za jelo, police za odlaganje jelovnika i vinskih karti, police za mali držač začina i čaše, dio namijenjen za rezervne tanjure i druge pregrade u skladu s potrebama rada. Na ovom stolu može stajati i fiskalna blagajna, ukoliko nije drukčije predviđeno. Poželjno je da ovaj stol ima i dio radne površine, ploču na koju konobar privremeno odlaže inventar (npr. dok isprati goste).

stolovi i stolice za ugostiteljstvo radni konobarski stol

Stolice u sali za objedovanje trebaju biti udobne, čvrste, lagane za rukovanje, stabilne i da ne zauzimati mnogo mjesta pokraj stola radi ekonomičnosti prostora. Izrađuju se u različitim bojama i od različitih materijala. Ne postoje utvrđeni standardi zbog različitog dizajna, ali kao vodič mogu poslužiti sljedeće dimenzije:

  1. visina stolice, sjedećeg dijela je 46 cm,
  2. visina od poda do kraja naslona 1 m,
  3. a dubina sjedećeg dela od ivice stolice do stražnjeg leđnog dijela 46 cm.

Pri odabiru stolica treba voditi računa o namjeni, veličini, obliku, stabilnosti, trajnosti, dizajnu, materijalu izrade itd.

Pri izračunavanju potrebne površine za jednu stolicu potrebno je obratiti pažnju na:

  • prostor između stolova, odnosno razmak između stolica dva susjedna stola koji treba biti takav da omogući nesmetano ustajanje i sjedenje gostiju i kada su oba stola zauzeta i
  • prostor između redova stolova koji mora biti takav da konobar može nesmetano prolaziti kolicima za posluživanje.

Podijelite na društvenim mrežama:

Kategorije

Pročitajte povezane članke

Prije otvaranja novog restorana jedan od najvažnijih koraka je sastavljanje tima odnosno organizacija poslovanja...

50 Best vodeći je autoritet u globalnoj gastronomiji i međunarodnoj gastronomskoj sceni, prikazujući svjetske...

Mnogi ugostitelji se tijekom otvaranja novog restorana susreću s izazovima prilikom izrade jelovnika. Ono što...

Poslovni plan za restoran, kao što smo već napisali predstavlja jedan eleborat budućih planova,...

Poslovni plan za restoran je jedna vrsta elaborata u kojem vlasnik restorana predstavlja svoje...

Kao neizbježan korak u procesu, skupljanje dokumentacije i dozvola za otvaranje restorana samo po...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.


Warning: Undefined array key "options" in /home/posshr/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.