Vođenje caffe bara može biti prava pustolovina ispunjena uzbuđenjima, ali i (neočekivanim) izazovima.
Bez obzira na imaš li već svoj caffe bar ili tek planiraš krenuti u taj svijet, važno je imati na umu da posao nije samo u dobroj kavi i ugodnoj atmosferi.
Svaki dan u ovom poslu donosi nove situacije koje će te testirati na različitim razinama. Od optimizacije troškova do pronalaženja načina kako se izdvojiti među konkurencijom… Vođenje caffe bara zahtijeva stalnu prilagodbu i kreativnost.
U nastavku, osvrnut ću se na neke od izazova s kojima se vlasnici caffe barova svakodnevno susreću – ne da te obeshrabrim već da ti napomenem sve što te može dočekati.
Preuzmi checklistu za otvaranje caffe bara
Financijski izazovi
Visoki operativni troškovi izazov su s kojim se svaki vlasnik caffe bara mora suočiti, ne samo na početku već kroz cijelo svoje poslovanje. Svakodnevno balansiranje između nabave kvalitetne kave i sastojaka, isplate plaća osoblju, troškova najma, režija i drugih neizbježnih izdataka može biti prilično stresno.
Svaka i najmanja odluka koja se tiče operativnih troškova direktno utječe na krajnji rezultat odnosno profit. Od sitnih promjena u cijenama kave do neočekivanih troškova poput popravka aparata za espresso… sve to na kraju utječe na profitabilnost.
Bez ozbiljnog praćenja operativni troškovi lako mogu izmaći kontroli. Zato se potrudi razviti strategiju koja osigurava da troškovi ostanu u održivim granicama jer dugoročno gledano, uspješni caffe barovi su oni koji pronađu ravnotežu između ulaganja u kvalitetu i pažljivog upravljanja troškovima.
Zadržavanje osoblja u caffe baru
Fluktuacija osoblja jedan je od najvećih izazova za sve vrste ugotiteljskih objekata pa tako i za caffe bar. U ugostiteljstvu je visoka stopa promjene zaposlenika uobičajena pojava. Osoblje često dolazi i odlazi kako zbog sezonske prirode posla, boljih prilika u drugim objektima ili iscrpljujuće dinamike svakodnevnog rada.
Svaki odlazak znači ne samo gubitak radne snage, već i gubitak iskustva, obuke i odnosa koje je zaposlenik izgradio s gostima i ostatkom tima. Stalna potreba za zapošljavanjem, obučavanjem i uvođenjem novih članova tima zahtijeva vrijeme i resurse, a može usporiti svakodnevno funkcioniranje caffe bara. Česte promjene osoblja također mogu utjecati na kvalitetu usluge što gosti brzo primijete.
Upravljanje fluktuacijom ključno je za dugoročni uspjeh, a izgradnja pozitivne radne atmosfere, mogućnosti za profesionalni rast te osiguravanje odgovarajuće kompenzacije mogu pomoći u zadržavanju zaposlenika i izgradnji stabilnog tima.
Konkurencija
Konkurencija u ovom svijetu je izuzetno jaka. U gotovo svakom gradu ili četvrti često se nalazi nekoliko caffe barova koji nude sličnu ponudu i čak se i nalaze jedan do drugog. U takvom okruženju, istaknuti se i privući pažnju gostiju nije nimalo jednostavno.
U takvim slučajevima, svi oni se bore manje više za pažnju istih gostiju, a uspjeh može ovisiti o unikatnoj ponudi, visokoj kvaliteti usluge, kreativi ili posebnim promocijama.
Izuzetno je važno biti ažuran i stalno tražiti načine za unapređenje vlastite ponude i poboljšanje usluge kako bi se vremenom u očima gostiju ipak izdvojio od konkurencije.
Sezonsko poslovanje
Ssezonske varijacije mogu značajno utjecati na promet i profitabilnost. U takvim razdobljima promet opada, ali troškovi ostaju isti: najam, plaće, režije i ostalo.
Za uspješno suočavanje s sezonskim padovima,opet ključno je imati dobro osmišljenu strategiju. Neki od pristupa mogu biti prilagodba ponude, posebne promocije, tematski događaji ili popusti tijekom slabijih razdoblja koji mogu potaknuti goste na dolazak.
Druga važna taktika je optimizacija operativnih troškova tijekom tih perioda. To može uključivati smanjenje radnih sati, reorganizaciju smjena osoblja ili pregovaranje s dobavljačima o povoljnijim uvjetima tijekom slabijih mjeseci. Mnogi caffe barovi koriste ovo vrijeme za renovacije, obuku osoblja ili uvođenje novih tehnologija kako bi iskoristili manji promet za unapređenje poslovanja.
Osim toga, kreativnost u takvim vremenima mora biti maksimalna. Recimo, možda je baš ovo odlična prilika da uvedeš take-away koncept?
Regulacije i zakoni
Regulacije i zakoni u ugostiteljstvu predstavljaju značajan izazov za sve vlasnike ugostiteljskih objekata. Svaki caffe bar mora se pridržavati niza propisa koji se odnose na higijenske standarde, radne uvjete, zaštitu na radu, građevinske dozvole i još mnogo toga. Ovi propisi variraju ovisno o lokaciji i često se mijenjaju te vlasnici moraju biti stalno u toku sa svim izmjenama regulativa.
Poštivanje ovih regulacija nije samo pitanje legalnosti nego ono utječe i na reputaciju caffe bara. Inspekcije mogu doći nenajavljeno, a svako kršenje pravila može rezultirati visokim kaznama, privremenim zatvaranjem i slično.
Iako se pridržavanje zakona ponekad može činiti kao dodatni teret, ono je zapravo neizbježan dio puta ka profitu i pozitivnom polsovanju.