Postoji više vrsta sustava koji se primjenjuju prilikom organizacije poslovanja u ugostiteljstvu. Što više poslužnog osoblja radi u konobarskom rajonu, bit će veća i razina kvalitete.
Rad u poslužnim prostorijama ugostiteljskim objektima organiziran je tako da se broj stolova s pripadajućim sjedalima grupira u jednu cjelinu.
Te cjeline zovu se konobarski rajoni.
Jednokonobarski sustav
Primjenjuje se u ugostiteljskim objektima koji imaju nisku razinu usluga i mali izbor jela, pića i napitaka.
Voditelj posluživanja – dužnosti:
- prije dolaska gostiju i prije posluživanja kontrolira obavljene pripremne radove,
- pregledava urednost konobara,
- provjerava znanje osoblja o sastavu, načinu pripremanja i posluživanja novih jela s jelovnika i menija,
- dočekuje goste pri ulasku u blagovaonicu, uljudno ih pozdravlja i dovodi do rajona gdje ih sam ili uz pomoć konobara smješta za stol,
- pita goste za mišljenje o hrani, piću i osoblju
- novim konobarima pomaže u radu i ocjenjuje njihovu stručnost i samostalnost,
- kontrolira rad konobara u konobarskoj pripremnici i blagovaonici,
- izrađuje raspored rada, tjednih i godišnjih odmora, upozorava na greške, savjetuje,
- brine o stručnom usavršavanju
- mora biti pravedan,
- osobitu pažnju posvećuje učenicima i prati njihov rad.
Konobar:
U rajonu radi sam i obavlja sve poslove da bi gosti bili uspješno posluženi:
- završava pripremne radove,
- proučava meni-karte, dnevne karte ili jelovnike,
- smješta goste u svom rajonu, daje im jelovnik i ostala sredstva ponude,
- prima narudžbe, bonira usluge,
- donosi hranu i piće gostu, poslužuje, sprema stolove.
Dvokonobarski sustav
Voditelj posluživanja: ima ista prava i dužnosti kao u jednokonobarskom sustavu
Voditelj rajona: konobar koji vodi posao u rajonu, a dužnosti su:
- treba dobro poznavati jela, pića i napitke koji se nude u restauraciji,
- dobro poznavati pravila posluživanja, vještinu prodavanja usluga koje se nude,te znanje dva ili više jezika,
- kontrolira pripremne radove,
- dočekuje goste, smješta ih za stol, prima narudžbe, bonira
- poslužuje sa pomoćnikom, ispostavlja račun, naplaćuje
- ispraća goste sa pomoćnikom,
- za cijelo vrijeme trajanja obroka nalazi se u svom rajonu,
- upozorava pomoćnika na greške…
Konobar pomoćnik: sljedeće dužnosti:
- obavlja potrebne pripremne radove, mora poznavati inventar, sva jela i pića, njihov način posluživanja kao i uređivanje stolova.
Bečki sustav posluživanja
Voditelj posluživanja: ima ista prava i dužnosti kao u jednokonobarskom sustavu.
Konobar naplatilac: organizira rad u rajonu.
- dočekuje i smješta goste,
- prima narudžbe i prodaje usluge, bonira,
- bon predaje odgovarajućem konobaru (za jela ili pića),
- naplaćuje račune i ispraća goste,
- zadužen je za manju blagovaonicu ili kavanu veličine do 4 rajona.
Konobar za jela: sa konobarom za pića obavlja pripremne radove.
- preuzima pismene narudžbe za jela od konobara naplatioca,
- naručuje usluge, doprema ih do stola gostiju,
- poslužuje goste i brine o njima.
Konobar za pića: sa konobarom za jela obavlja pripremne radove.
- preuzima narudžbe,
- naručuje i donosi pića i napitke te poslužuje,
- posprema stolove,
- osigurava dovoljnu količinu inventara na konobarskom radnom stolu,
- obavlja završne radove, pospremaju stolove gostiju.
Francuski sustav posluživanja
Rukovoditelj posluživanja:
- kontrolira kvalitetu pruženih usluga,
- ugovara i organizira prigodne obroke,
- sastavlja i naručuje u tiskari sredstva ponude.
Voditelj posluživanja na 2-3 konobarska rajona:
- organizira, rukovodi i kontrolira posluživanje u odjelu,
- ima sva prava i obaveze koje ima voditelj posluživanja u jednom konobarskom sustavu.
Konobar za pića: izvrsno poznaje vina i ostala alkoholna pića,
- savjetuje goste pri izboru vina
Konobar za dostavljanje jela pred gostom:
- iskusan konobar koji rasijeca mesa kod gostovog stola i poslužuje,
- priprema jela, flambira, poslužuje različita predjela i salate,
- brine o izložbenom stolu,
- radi na 2 do 3 konobarska rajona
Voditelj rajona – treba dobro poznavati:
- načine pripremanja jela i pića koja se nude u sredstvima ponude,
- načine dogotavljanja jela na stolu gostu
Zamjenik voditelja rajona – zamjenjuje voditelja rajona. Zamjenik voditelja rajona