Kako biste izvukli maksimum efikasnosti i funkcionalnosti iz vaše kuhinje potrebno je razraditi detaljan plan. Razmotrite da uložite u jednu ili čak sve stavke s liste dok u glavi slažete raspored i dizajnirate kuhinju.

Hladnjaci i zamrzivači

Restoranska kuhinja - hladnjaci i zamrzivaci

Svakoj restoranskoj kuhinji potrebna je neka vrsta rashladne jedinice. Hlađenjem hrane sprečavamo njezino kvarenje, održavamo svježinu i skladištimo je.

Industrijski hladnjaci su napravljeni kako bi zadovoljili potrebe restorana i oni su ključna stavka prilikom kupovine. Postoje razne vrste hladnjaka i zamrzivača na tržištu, a vama na izbor stoji one s policama, bez polica te rashladne komore.

Najprije trebate sagledati opseg vašeg posla. Rashladne komore neće biti potrebne u manjim restoranima, iako imaju više prostora za namirnice i mogu se napraviti po mjeri svake kuhinje. Postoje čak i vanjske rashladne jedinice ako imate problema sa veličinom prostora.

Bez obzira na koju se vrstu odlučite, rashladna jedinica je jedna od osnovnih stavki u vašoj kuhinji. Potražite stručnu pomoć prilikom ugradnje i održavanja jer su popravci dosta skupi.

Kuhinjski elementi za pripremu hrane

Stolovi, elementi i površine za rezanje dolaze u različitim veličinama i osnova su svake restoranske kuhinje.

Kod izbora površine za rezanje birajte plastične ili drvene. Plastične su lakše za očistiti, ali s vremenom se mogu se stvoriti oštećenja u kojima se nakupljaju bakterije. Drvene su općenito čvršće i ne oštećuju se tako lako.

Rezači

Oni bi trebali rezati meso, sir i drugu hranu brzo i precizno.

Prilikom kupovine rezača procijenite koliko često ćete ga koristiti. Ako režete manje količine hrane ili je ne režete često onda se držite ručnih rezača jer su jeftiniji. Međutim, ako režete veće količine hrane ili pak ta hrana mora biti izrezana u odgovarajućoj veličini onda odaberite električni rezač.

Električni rezači su automatizirani i pomažu vam uštedjeti vrijeme. Uz to većina električnih rezača ima opciju ručnog rezanja.

Mikseri

Restoranska kuhinja - mikser

Ako vaš posao uključuje pečenje ili pravljenje kruha onda je industrijski mikser obavezan. Kao i kod rezača bitno je odabrati mikser prema količini hrane koju pripremate i koliko često ćete ga koristiti.

Ako miješate guste smjese kao što su tijesto za pecivo ili pizzu kupite, spiralni mikser. Oni su dobili naziv po spiralnim nastavcima (dio koji mijesi tijesto). Takvi mikseri miješaju na većim brzinama i mogu raditi s 200 do 300 kg tijesta.

Za sve druge vrste miješanja koristite planetarni mikser. Oni se vrlo lako prilagođavaju vašoj kuhinji. Ime su dobili po tome što se zdjela okreće oko miješalice. Takvi mikseri rade na manjim brzinama i s njima možete pripremiti dosta različitih stvari kao što su šlag ili pire. Dolaze kao mali uređaji koji se mogu postaviti na kuhinjski element ili pak veliki uređaji koji se nalaze na podu i mogu miješati 200 do 300 litara smjese.

Sjeckalice hrane

Postoje 4 vrste sjeckalica hrane:

  • Sjeckalice sa zdjelom
  • Sjeckalice s neprekidnim ubacivanjem hrane
  • Sjeckalice posebne namjene
  • Kombinacija

Sjeckalice sa zdjelom sjeckaju već stavljenu hranu unutar zdjele. Ove vrste sjeckalice općenito su veličine jedne do šest litara, ali mogu doći i u većim proporcijama. Većina zdjela je plastična. Ali ako želite trajnost i izdržljivost odaberite zdjele napravljene od nehrđajućeg čelika.

Sjeckalice s neprekidnim ubacivanjem hrane vam omogućavaju da stalno dodajete hranu u sjeckalicu. Isjeckana hrana se odlaže u posebnu posudu.

Sjeckalice sa neprekidnim ubacivanjem mogu umanjiti vrijeme potrebno za spremanje većih količina hrane što im daje prednost u većini kuhinja.

Sjeckalice posebne namjene ili Buffalo sjekači su u potpunosti metalni i koriste se za najzahtjevnije zadatke. Oni mogu isjeckati sve od povrća pa do čvrstog mesa. Iako su teži nego ostale vrste sjeckalica oni su izdržljivi i višenamjenski.

Napokon imamo kombinaciju sjeckalica koji kombiniraju svojstva sjeckalica sa zdjelom i sjeckalica sa neprekidnim ubacivanjem hrane. Možete staviti dodatak koji skuplja isjeckanu hranu u posebnu posudu ili pak ubaciti hranu u zdjelu pa onda isjeckati.

Štednjaci

Restoranska kuhinja - stednjaci

Ukoliko služite hranu koja se prži svakako vam je potreban dobar štednjak. On je srce kuhinje i trebate odabrati onaj koji će zadovoljiti potrebe kuhanja, ali i prostora. Kao i kućni štednjaci, industrijski mogu biti plinski ili električni. Ako želite da vizualno procijenite potrebnu temperaturu za pečenje odaberite plinske štednjake.

S plinskim štednjakom je lakše procijeniti temperaturu i smanjiti temperaturu mnogo brže nego sa električnim štednjakom. S druge strane električni štednjaci su glatki, elegantni i vrlo ih je lako očistiti. Oni dolaze u tri izvedbe.

Standardni električni štednjaci koriste zavojnice za grijanje hrane, gdje kuhate direktno na glatkoj površini štednjaka. Induktivni štednjaci koriste magnetne zavojnice ispod keramičke ploče kako bi stvorili toplinu. Ploče induktivnih štednjaka ostaju hladnije nego one u standardnih štednjaka ali zahtijevaju posebnu vrstu induktivnog posuđa.

Pećnice

Većina, ako ne i svi štednjaci dolaze sa pećnicom. Ako u sklopu vaše ponude imate i pečenu hranu ne bi bilo loše kupiti štednjak s konvekcijskom pećnicom. Za razliku od običnih pećnica, konvekcijska pećnica ima ventilator i ispušni sustav koji puše topli zrak na hranu. One su izvrsne kod pripreme zapečene hrane, pita, keksa ili sušenje hrane.

S druge strane za hranu koja je napravljena od tijesta kao što su torte ili kruh koristite klasičnu pećnicu. Ovisno o vašim potrebama, možda ćete morati nabaviti posebnu restoransku opremu kao što su friteza, roštilj ili industrijski salamander.

Bez obzira što odaberete svaka od opcija za zagrijavanje mora uz sebe imati odgovarajuću ventilaciju. Nape koje se nalaze iznad roštilja ili štednjaka koriste ventilatore kako bi usisale mast, vlagu i toplinu iz kuhinje i odvele ih kroz filtere. Nape su obavezne za bilo koji postupak kuhanja i mogu se vrlo lako izraditi po mjeri.

Sudoperi

Sudoperi su nužni u svakoj kuhinji jer dovode čistu vodu, a pritom služe kao mjesto za pranje hrane i posuđa. Sanitarne inspekcije zahtijevaju u industrijskim kuhinjama instalaciju trostrukog sudopera i industrijsku perilicu posuđa.

Kuhinjski monitor

Daleko iza nas su dani gdje su se narudžbe prenosile u kuhinju glasovnim sposobnostima konobara ili zabadanjem papirića s narudžbom u kuhinji. Kuhinjski monitor omogućuje kuharima uvid u narudžbe, posebne zahtjeve gostiju, inventuru, napredak narudžbe i vrijeme do završetka jela. Najbolji kuhinjski monitor, kao što je POS Sector, će ponuditi analizu i izvještaje kako biste optimizirali kuhinju za maksimalnu efikasnost čak i za vrijeme najvećih gužvi.

Police

Izborom odgovarajućih polica rješavate problem skladištenja kuhinjskih uređaja, ali i kvarljive i nekvarljive hrane. Štoviše dobrim rasporedom u kuhinji posao će ići kao na traci. Police i stalci dolaze u različitim veličinama i napravljeni su od različitih materijala kako bi zadovoljili vaše potrebe.

Sigurnosna oprema

Zadnje, ali ne i manje bitno je da vaša kuhinja bude opremljena odgovarajućom sigurnosnom opremom. Provjerite sa lokalnim vatrogasnim društvom smjernice prije nego što kupite aparate za gašenje ili sigurnost i izbjegnete potencijalne komplikacije vezane uz nepridržavanje sigurnosnih standarda.