Ugostitelji su na direktnom udaru koronavirusa. Ne zna se do kada će ovakvo stanje potrajati i moguće je da čitava turistička sezona bude otkazana. Kako se prilagoditi situaciji da bi se spriječili gubici i održalo poslovanje dok kriza ne prođe.

POS Sector će pratiti čitavu situaciju i pomagati ugostiteljima koliko bude u mogućnosti, donoseći informacije i ideje koje bi Vam mogle pomoći za vrijeme ove krize.

Jedan od mogućih rješenja očigledno je rad s dostavom. Ako do sada niste imali nikakav sustav dostavljanja hrane bitno je da se prilagodite i što prije prebacite na takav način rada.

Vrste dostave

Prije svega trebate se odlučiti koju vrstu dostave hrane želite koristiti. Da li praviti svoju osobnu dostavu  ili za to koristiti specijalizirane tvrtke za dostavu hrane iz obližnjih restorana kao Wolt i Glovo, PauzaGo.

Ugostitelji iz Zagreba, Splita i Rijeke uglavnom će imati na izbor koristiti i Wolt. POS Sector je upravo kreirao novu verziju programa za jednostavno poslovanje s Woltom, Glovom i PauzaGo.

Za one koji ne rade na području ovih gradova nažalost jedina opcija bit će napraviti svoju osobnu dostavu ili take-out (hrana za ponijeti).

Bez obzira na koju vrstu dostave hrane se odlučili u POS Sector fiskalnoj blagajni postoje programska rješenja koji će Vam olakšati i ubrzati rad.

Osobna dostava restorana

Rad s dostavom hrane - osobna dostava

Ako niste u mogućnosti koristiti third-party dostave ne paničarite, osobna dostava ne mora biti ništa lošija i skuplja od ostalih (u idućim danima donijet ćemo detaljnu analizu troškova i usporedbu ova dva načina dostave). Razlika je u tome što ćete morati osigurati dodatno vozilo za dostavu, radnike i poraditi na online marketingu.

Pošto posjeta restorana neće biti moguća, konobare možete prebaciti da Vam vrše dostavu.

Bitno je da svoju ponudu hrane i brojeve telefona istaknete na WEB-u kako bi kupci mogli lako pronaći sve bitne informacije. Ako nemate svoju internet stranicu, dovoljno će biti da na društvenim mrežama (FacebookInstagram) jasno postavite svoje jelovnike i kontakt informacije.

Ako imate i dnevne ponude hrane, bilo bi dobro da svakodnevno objavljujete Vaš dnevni jelovnik.

Da bi Vam ubrzali proces naručivanja hrane, u POS Sectoru smo kreirali  sustav stalnih kupaca. U njemu možete dodati sve svoje goste i spremiti njihove adrese stanovanja i brojeve telefona.

Na ovaj način svaki puta kada Vas pozove vaš poznati gost moći ćete kreirati narudžbu na njegovo ime, program će automatski ispisati podatke klijenta na račun. Tako da neće biti potrebno dostavljaču dodatno napominjati adresu i ostale podatke.

Third-party dostava

Rad s dostavom hrane - pos sector wolt integracija

Ako posjedujete ugostiteljski objekt u Zagrebu, Splitu ili Rijeci, onda imate mogućnost korištenja third-party tvrtki i aplikacija za dostavu. One imaju itekakve prednosti u odnosu na klasični način dostavljanja. Najbolje od svega što se ne morate brinuti o cijelom jednom dodatnom sustavu u Vašem restoranu.

Dovoljno je uspostaviti partnerski odnos s Woltom ili nekom drugom aplikacijom i oni će primati pozive za Vas, na svojim web stranicama postaviti će Vaše proizvode i vršiti  pozive i dostavu hrane vašim klijentima.

Sada smo i u POS Sector fiskalnoj blagajni dodatno olakšali rad s aplikacijama za dostavu hrane. Kao dodatni,  poseban način plaćanja uveli smo i Wolt, Glovo i PauzaGo.

Naime prilikom svake narudžbe Wolt od kupca vrši naplatu hrane iz Vašeg restorana, te naknadno Vama isplaćuje novac za sav promet izvršen preko njih. Naravno za to dobivaju unaprijed dogovorenu naknadu.

Da bi ste lakše pratili koliko ste novca zaradili preko Wolta ili nekih drugih aplikacija za dostavu hrane, uveli smo sustav koji to zasebno  prati, tako da u svakom trenutku znate točan iznos novca fakturiran preko ovih aplikacija. Naravno uz sve to proces fiskalizacije takvih računa je uredno sproveden kroz fiskalnu blagajnu POS Sector.

Rad s dostavom hrane - pos sector wolt integracija

Take-out

Ako niste u mogućnosti prijeći na neku od ove dvije vrste usluge, jedino što Vam preostaje je klasični take-out način rada.

Poradite na online promocijama, reklamirajte se na području lokala (ovo možete raditi na Facebooku ciljanjem publike u okolini Vašeg restorana) jer to će sada biti Vaši najčešći gosti.

Postavite jelovnike vanka ispred ulaza, ili stavite ploče da gosti mogu jasno vidjeti što je na ponudi restorana. Trebali biste i jelovnike prilagoditi trenutnoj situaciji. Smanjiti ponudu jer će i potražnja biti manja. Kuhati jela koja će se moći spakirati bez problema i lako se nositi do kuće Vašim klijentima.

Prilagodite se situaciji

Bez obzira na koji način se odlučite nemojte posustajati. Bilo koji od ovih načina rada može funkcionirati i biti isplativ ako mu se dovoljno posvetite. Bitno je da se prilagodite novom načinu rada i trenutnom stanju.

Vaši stalni gosti sigurno neće zaboraviti na finu hranu koju jedu kod vas i neće se odreći iste. Na vama je da pronađete način kako da vaše specijalitete dostavite gostima doma, a da pri tome zadrže kvalitetu na koju su vaši gosti navikli.

U narednim danima POS Sector će pokušati pomoći ugostiteljima s korisnim informacijama i savjetima relevantnim za ugostiteljstvo i dostavu hrane, stoga se pretplatite na naš newsletter.