Preraspodjela radnog vremena u ugostiteljstvu

Marijana Horvatinović
Marijana Horvatinović

Podijelite na društvenim mrežama:

Preraspodjela radnog vremena u ugostiteljstvu

Tablica sadržaja

Upoznajmo se

Dragi moji ugostitelji,

Pozdravljam vas u ovom prvom tekstu, koji za sve vas objavljujem u nadi da će vam biti od pomoći. Možda ste već vidjeli neke od mojih savjeta u kutku besplatnog računovodstvenog savjetovanja, koje je Pos sector organizirao za vas. Ja sam prijedlog rado prihvatila, želeći vam posvetiti dio svog vremena i pomoći struci koju poznajem i u kojoj sam odrasla. Računovodstvom se bavim petnaest godina, a upravo su mi ugostitelji centar zanimanja i specijalnost.

Preraspodjelu radnog vremena

Za temu sam odabrala preraspodjelu radnog vremena koja vam može značajno olakšati rad u sezoni i iznimnim situacijama gužve, iako puno ugostitelja za nju niti ne zna.

To je rješenje koje je zaživjelo u Zakonu o radu, ali puno manje u praksi, za što je dijelom kriva i moja struka, jer se očito ne nudi kao rješenje klijentima. Preraspodjela vam dozvoljava da sa stvarnim brojem sati, bez muke, prikrivanja i kršenja Zakona odradite sezonu, sa smanjenim troškovima, rizikom ali i u najboljem interesu radnika sezonaca.

Redovno radno vrijeme (U Hrvatskoj) je 40 radnih sati tjedno. Preraspodjelom se može odrediti da bude 48 sati a kolektivni ugovor za ugostiteljstvo dozvoljava, uz pisani pristanak radnika i 56 sati tjedno, a iznimno može biti i do 60 sati. Period trajanja preraspodjele može trajati najdulje do šest mjeseci.

Radnik koji ne pristaje na preraspodjelu vremena u trajanju više od 48 sati tjedno, ne smije zbog toga trpjeti štetu, već se onda uključuje u preraspodjelu do 48 sati tjedno.

Slobodan dan radnik u preraspodjeli koristi minimalno jedan dan u dva tjedna, čime rješavate veliki problem korištenja slobodnih dana tijekom trajanja sezone.

Preraspodijeljeno radno vrijeme ne smatra se prekovremenim radom

Preraspodijeljeno radno vrijeme ne smatra se prekovremenim radom, pa se tako tijekom trajanja preraspodjele. Višak iznad 40 sati tjedno do ugovorenog vremena preraspodjele ne plaća kao prekovremeni rad. Ti sati viška skupljaju se tijekom trajanja preraspodjele, a po prestanku preraspodjele ti se sati radniku isplaćuju kao odrađeni redovni sati.

Praktično, to znači da radnik po završetku sezone koristi preostale slobodne dane, godišnji odmor i odrađene sate, za to vrijeme teče mu ugovor o radu, zaposlen je i prima plaću, ali ne radi. Jedan od razloga zbog kojeg preraspodjelu vole i radnici je taj što sezonci odrađuju sezonu da bi dobro zaradili i imali izvor financiranja nakon isteka sezone, ali i dulji radni odnos. Period u kojem su prijavljeni kod poslodavca i primaju plaću za odrađene sate tijekom sezone radnici koriste za odmor ili pronalazak novih poslova, a sve češće se isti radnici vraćaju kod istog poslodavac i naredne sezone, jer se obzirom na sve dulju sezonu, isplata otegne i do prosinca, pa se osjećaju sigurnije.

Poslodavac, s druge strane ima uštedu na isplati prekovremenih sati, ne mora prikrivati odrađene sate, ne mora se mučiti sa pronalaskom većeg broja radnika, a i zadržava dobre radnike ne samo tijekom te sezone, već ih najčešće kao zadovoljne radnike zadržava i za sljedeću sezonu.

Što je potrebno za uvođenje preraspodjele radnog vremena?

Dakle, ono što vam je potrebno za uvođenje preraspodjele (osnovno);

  1.  prethodno sklopljen ugovor o radu, u kojem je naznačena mogućnost preraspodjele, produljenje trajanja ugovora do isplate odrađenih sati i upozorenje da će radnik dati pismeni pristanak u slučaju uvođenja preraspodjele i njegova pristanka na nju.
  2. odluka o preraspodjeli i prijedlog načina provođenja iste, trajanje, popis radnika uključenih u preraspodjelu
  3. raspored radnog vremena, korištenja slobodnih dana
  4. raspored korištenja godišnjih odmora po završetku
  5. eventualno dodatak ugovoru o radu kojim se reguliraju točke koje se zbog preraspodjele mijenjaju, kao n.pr. trajanje ugovora
  6. pisana izjava radnika kojom radnik jasno iskazuje isključivo dobrovoljan pristanak na preraspodjelu, u naznačenom sveukupnom trajanju i tjedni broj sati preraspodjele
  7. dostava plana i izjava radnom inspektoratu, te obavijest zavodu za mirovinsko i zavodu za zdravstveno osiguranje
  8. uredno vođenje radnih evidencija sa naznačenom preraspodjelom
  9. odluke o radnom vremenu, stankama i dnevnim i tjednim odmorima
  10. usklađenost sa odlukom o operaterima (fiskalizacija)

 

Napomena: Moram napomenuti i to da se preraspodjela ne smije ponuditi maloljetnicima, a trudnice, majke i skrbnici djece do tri godine i skrbnici posvojene djece do 6 godina starosti ili osobe sa nepunim radnim vremenom kod dva poslodavca istodobno, ali i eventualno radnici sa ozbiljnim zdravstvenim ili drugim okolnostima zbog kojih je poslodavcu jasno da teže mogu odraditi ili prihvatiti preraspodjelu, treba ili izbjegavati nuditi preraspodjelu, ili dobiti njihov pisanim pristanak sa naznakom razloga posebne brige, ili ih i u slučaju pristanka uključiti sa smanjenim brojem sati.

To naglašavam, jer je poslodavac obavezan paziti na zaštitu prava radnika, morala, dostojanstva i zdravlja radnika, pa ne želim izazvati probleme sa radnim inspekcijama ili naknadno predomišljanje radnika kod nadzora, u slučaju da misle da je došlo do nepoštivanja radnih propisa, te da se ne protumači da ste namjerno ugrozili njihova prava ili da im niste dovoljno pojasnili proces.

Što ako radnik ne pristane na preraspodjelu ili napusti radno mjesto u sezoni?

Preraspodjela radnog vremena u ugostiteljstvu - sezona

Dešavalo se u praksi, da radnik iz nepoznatog razloga ili ne pristane na preraspodjelu, a bude uključen, ili pristane ali ne potpiše pristanak, a poslodavac u svakom slučaju odgovara i na sebi ima teret dokazivanja.

Ista stvar se događa i kada se radnik predomisli, pa ili odjednom napusti radno mjesto ili inzistira na odjavi, a ne da vam mogućnost da mu redovno, tijekom trajanja radnog odnosa isplatite sate. Na taj način vas dovede u nezgodnu situaciju, a vi mu morate sa zadnjom platnom listom isplatiti i slobodne dane i godišnji odmor, ali i odrađene sate. Oprez, teško ćete dokazati da ste imali dobru namjeru i da ste možda naprasno ostavljeni usred sezone, a vjerovatno još nekoliko vaših kolega od iste osobe u istoj sezoni doživi to isto.

Nikako nemojte ići u izradu preraspodjele sami

Ovo je samo uvod u preraspodjelu i služi vam kao obavijest o mogućnostima koje vam nudi Zakon o radu. Molim vas da to ne uzmete kao gotov recept i nikako nemojte ići u izradu preraspodjele sami, jer su kazne za radne prekršaje nepodnošljive, morate imati stručnu osobu koja zna što radi i kako se to provodi.

Svakako se osigurajte računovodstvom koje dobro poznaje problematiku i ima iskustva sa radnim odnosima i nadzorom, možda pravnikom koji ima ozbiljno iskustvo u radnom pravu, ali ne teorijsko već praktično, ili upitajte za savjet radni inspektorat, koji će vas upozoriti na moguće greške svih prethodnih i plana.

Ne kršite radne propise i savjetujte se o mogućnostima, jer koliko se vi bojite loših radnika, kojih zaista ima, toliko se boje i dobri radnici prevara loših poslodavaca, kojih nažalost također ima.

Budite pravi ugostitelj, savjetujte se sa ljudima koji su skupili i loša i dobra iskustva i samo hrabro naprijed.

Pozdravljam vas do sljedećeg teksta, a za vaša pitanja, stojim na raspolaganju – čekamo vas na possector.hr

Imate problem?  Pronađimo rješenje zajedno.

Srdačan pozdrav,

Marijana Horvatinović

Podijelite na društvenim mrežama:

Kategorije

Pročitajte povezane članke

Ljetna sezona traži savršene osvježavajuće napitke, a kokteli su upravo to – spoj osvježenja...

Korištenje nelegalnog ili nelicenciranog software-a postalo je toliko rašireno da mnogi korisnici prihvaćaju takvo...

U središtu poslovanja svakog ugostitelja nalazi se fiskalna blagajna – ključni alat ne samo...

Dok sunčani proljetni dani polako kucaju na vrata, ugostitelji već osjećaju blagu uzbuđenost zbog...

Jesi li spreman za još jednu intenzivnu ljetnu sezonu? Iskusan ugostitelj uvijek razmišlja unaprijed,...

Priprema za početak sezone u ugostiteljstvu iziskuje mnogo više od postavljanja stolova i iznošenja...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English


Warning: Undefined array key "options" in /home/posshr/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.