Odlučiti se na otvaranje kafića znači preuzeti niz odgovornosti koje idu daleko izvan same pripreme pića i usluživanja gostiju. To je ozbiljan pothvat koji zahtijeva puno istraživanja, planiranja i uloženih sredstava.
Za početak, savjetujem ti: nemoj se zaletjeti. Posjeti što više kafića, promatraj, upoznaj se i razgovaraj s vlasnicima i saznaj što se krije iza i kakva su njihova iskustva.
Ako si siguran u svoju ideju, samo naprijed. Da, bit će izazova – konkurencija je jaka, a propisi ne opraštaju, ali ako ozbiljno pristupiš svom planu, tvoj kafić može postati omiljeno mjesto u gradu.
Ovaj tekst će te voditi kroz sve ključne korake, od prvih ideja do dana kada napokon poslužiš prvu kavu svojim gostima…Plus, kreirali smo super check listu koja ti može pomoći u ostvarenju planova. Preuzmi je besplatno!🙂
Potrebna dokumentacija i dozvole za otvaranje caffe bara
Vjerojatno si u dilemi koji oblik poslovanja odabrati: obrt, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) ili klasično društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.).
Da bi lakše razumio razlike, krenimo od osnovnih definicija.
Obrt je najčešći izbor za fizičke osobe koje žele samostalno obavljati djelatnost s ciljem postizanja dohotka. Ukratko, to je način poslovanja gdje vlasnik odgovara svojom osobnom imovinom za sve obveze koje nastanu u poslovanju. To znači da, ako stvari krenu loše, obveze obrta mogu izravno utjecati na tvoju osobnu financijsku situaciju. Iako to jest sigurno jedna od manje pozitivnijih strana i sigurno može djelovati zastrašujuće, obrt je često fleksibilniji oblik poslovanja, lakši za otvaranje i zatvaranje, uz manje početnih troškova i administrativnih formalnosti.
S druge strane, društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) ili jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) nudi veću zaštitu osobne imovine. U ovom obliku poslovanja, vlasnici ulažu određeni kapital u tvrtku i odgovaraju samo do visine tog kapitala, što znači da osobna imovina nije ugrožena u slučaju negativnog poslovanja i određenih problema.
Osnivanje d.o.o.-a zahtijeva nešto veća početna ulaganja i više papirologije, ali zato i pruža stabilniji okvir za dugoročno poslovanje, posebno ako planiraš širenje ili suradnju s partnerima.
Svaki oblik poslovanja nosi svoje prednosti i mane, a konačni odabir ovisi o tebi. Obrt može biti jednostavniji za pokretanje, ali d.o.o. ili j.d.o.o. često nude veću sigurnost na duge staze.
Minimalni tehnički uvjeti za caffe bar – pravilnik
Skupina Barovi razvrstava se u vrste ugostiteljskih objekata:
- Kavana – ugostiteljski objekt u kojem se pretežito pripremaju i uslužuju kava, ostali napici i slastice, te uslužuju pića, a mogu se pripremati i usluživati hladna i topla jela. Hladna i topla jela mogu se usluživati u dijelu prostorije za usluživanje ili zasebnoj blagovaonici.
- Noćni klub – ugostiteljski objekt u kojem se pretežito uslužuju pića i pripremaju i uslužuju napici, a mogu se pripremati i usluživati jednostavna jela.
- Noćni bar – ugostiteljski objekt u kojem se pretežito uslužuju pića i pripremaju i uslužuju napici, a mogu se pripremati i usluživati jednostavna jela.
- Disco klub – ugostiteljski objekt u kojem se pretežito uslužuju pića i pripremaju i uslužuju napici, a mogu se pripremati i usluživati topli i hladni sendviči i usluživati slastice. Iznimno, umjesto naziva disco klub može se koristiti komercijalni naziv disco bar.
- Caffe bar – ugostiteljski objekt u kojem se pretežito priprema i uslužuje kava i drugi napici, uslužuju pića, a mogu se pripremati i usluživati ili samo usluživati topli i hladni sendviči, slastice i voće. Caffe bar može biti klupskog tipa. Iznimno, umjesto naziva vrste »caffe bar« mogu se koristiti komercijalni nazivi npr. coctail bar, lounge bar, coffy bar, caffe bar – pub, internet bar i sl.
- Pivnica – ugostiteljski objekt u kojem se pretežito uslužuje točeno pivo, a mogu se pripremati i usluživati topla i hladna jela uobičajena za tu vrstu ugostiteljskog objekta, usluživati pića i pripremati i usluživati napici. Iznimno, umjesto naziva vrste »pivnica« može se koristiti komercijalni naziv pub.
- Buffet – ugostiteljski objekt u kojem se pretežito uslužuju pića i pripremaju i uslužuju napici i hladna jela, a mogu se pripremati i usluživati i jednostavna topla jela.
- Krčma – ugostiteljski objekt u kojem se pretežito uslužuju pića, pripremaju i uslužuju napici, te hladna jela, a mogu se pripremati i usluživati topla jela uobičajena za kraj u kojem je ugostiteljski objekt.
- Konoba – ugostiteljski objekt u kojem se pretežito uslužuju vino i rakija iz kraja u kojem je ugostiteljski objekt, te pripremaju i uslužuju karakteristična jela primorskog kraja, a mogu se usluživati i druga pića i pripremati i usluživati napici.
- Klet – ugostiteljski objekt u kojemu se pretežito uslužuju vino i rakija iz kraja u kojem je ugostiteljski objekt, te pripremaju i uslužuju karakteristična jela prema običajima kraja, a mogu se usluživati i druga pića.
Preuzmi checklistu za otvaranje caffe bara
Minimalni tehnički uvjeti za caffe bar
- Caffe bar mora imati prostoriju za usluživanje gostiju s točionikom, prostor za pripremanje i usluživanje sendviča i usluživanje slastica koji može biti u sklopu točionika ukoliko se takve usluge pružaju u ugostiteljskom objektu, prostor za pripremanje slastica ako se slastice pripremaju u tom ugostiteljskom objektu, izložbenom rashladnom vitrinom za slastice ako se slastice uslužuju, te priručni prostor za čuvanje hrane i pića koji može biti u sklopu točionika.
- Caffe barovi moraju biti uređeni i opremljeni, te imati odgovarajuće osoblje, tako da omogućuju racionalno korištenje prostora, nesmetano i sigurno kretanje i boravak gostiju i zaposlenog osoblja, nesmetan prijenos stvari, odgovarajuće čuvanje robe, hrane i pića, zaštitu zdravlja gostiju i zaposlenog osoblja, te stručno usluživanje gostiju.
- Na ulazu u ugostiteljski objekt mora biti vidno istaknut natpis s oznakom vrste ugostiteljskog objekta, nazivom pod kojim posluje ugostiteljski objekt i tvrtkom ugostitelja, prema rješenju nadležnog ureda.
- Uređaji i oprema moraju biti stalno u ispravnom i funkcionalnom stanju.
- U ugostiteljskom objektu moraju biti provedene mjere za zaštitu od buke sukladno posebnim propisima.
- Ugostiteljski objekt mora stalno raspolagati dovoljnim količinama zdravstveno ispravne vode za piće koja se osigurava priključkom objekta na javni vodovodni sustav, a gdje te mogućnosti nema na drugi način sukladno posebnim propisima.
- Odvodnja otpadnih voda iz objekta mora se osigurati priključkom na javnu kanalizacijsku mrežu, a gdje te mogućnosti nema na drugi način sukladno posebnim propisima.
- Komunalni otpad mora se redovito odlagati u odgovarajuće zatvorene posude za otpatke, te se sukladno posebnim propisima redovito odstranjivati iz ugostiteljskog objekta.
- Ugostiteljski objekt mora biti priključen na javnu električnu mrežu ili na drugi odgovarajući način biti opskrbljen električnom energijom. Električno osvjetljenje mora biti osigurano u svim prostorijama ugostiteljskog objekta.U ugostiteljskom objektu noću moraju biti osvijetljene, potpuno ili orijentacijskim svjetlom, sve prostorije i prostori gdje se kreću i borave gosti.
- Ugostiteljski objekt smješten u zgradi mora imati osiguranu telefonsku vezu.
- U svim zajedničkim prostorijama ugostiteljskog objekta u kojima borave gosti, mora biti osiguran odgovarajući način grijanja prostorija do temperature od najmanje 18,5şC, uz mogućnost prozračivanja.
- Ugostiteljski objekt koji posluje samo ljeti ne mora imati osigurano grijanje prostorija.
- U ugostiteljskom objektu visina od poda do stropa (dalje u tekstu: unutarnja visina) u prostorijama za boravak, blagovanje i prostorijama za usluživanje gostiju, mora iznositi najmanje 2,80 m, ako ovim Pravilnikom nije drukčije određeno. Iznimno najmanje 2,50 m, ako je ugrađen klima-uređaj koji omogućuje izmjenu zraka.
- Oprema i pribor za pripremu i usluživanje jela i pića moraju u vrijeme kada nisu u uporabi biti zaštićeni od prašine.
- Caffe bar mora imati uređen i opremljen zahod za žene i zahod za muškarce i to: zahod za žene koji se sastoji od prostorije u kojoj je zahodska školjka i predprostorije u kojoj je umivaonik te zahod za muškarce koji se sastoji od prostorije u kojoj je zahodska školjka i predprostorije u kojoj je umivaonik i pisoar.
- Iznimno u postojećem ugostiteljskom objektu u kojem je površina za usluživanje do 50 m, zahod može biti isti za sve. U zahodima mora biti besprijekoran red i čistoća, prostorije se moraju redovito dezinficirati te se mora osigurati prirodna i/ili umjetna ventilacija koja omogućuje izmjenu zraka. Iznimno objekti koji su smješteni na plaži, u zračnoj luci, željezničkom i autobusnom kolodvoru, poslovnom centru, tržnici i sl. ili se nalaze u nepokretnom ili priključnom vozilu ne moraju imati zahod, ako je u neposrednoj blizini takvog ugostiteljskog objekta osigurano korištenje javnog zahoda.
- Na ulazu u zahod moraju biti istaknute oznake kojima se uobičajeno označavaju zahod za žene i zahod za muškarce.
- Ugostiteljski objekt koji nema kuhinju, a goste uslužuje toplim jelima, mora imati prostor za pripremanje jela.
*Ukoliko se ugostiteljski objekti iz skupine Barovi nalaze u zgradi koja je registrirana kao povijesno-kulturni objekt ili u objektu od posebne ambijentalne vrijednosti odnosno u zaštićenoj spomeničkoj cjelini, uz prethodno pribavljene dozvole sukladno propisima o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, mogu odgovarajuće odstupiti od minimalnih uvjeta.
Cijeli pravilnik o minimalnim tehničkim uvjetima pročitaj ovdje.
Fiskalna blagajna za Caffe bar
Jedan od ključnih alata u svakom caffe baru je program za fiskalnu blagajnu koji bi trebao biti centralni živčani sustav poslovanja – od praćenja prodaje i upravljanja zalihama do točne analize troškova i donošenja pametnih poslovnih odluka.
Kako bi odabrao pravi program za fiskalnu blagajnu, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih čimbenika:
- Zadovoljstvo korisnika: Koliko korisnika već koristi program i kakvo je njihovo iskustvo?
- Dugovječnost na tržištu: Koliko dugo je program prisutan na tržištu?
- Korisnička podrška: Je li podrška dostupna 24/7 i naplaćuje li se dodatno?
- Besplatni probni period: Ima li opcija besplatnog testiranja programa kako bi se isprobale sve funkcionalnosti?
- Transparentna cijena: Koja je cijena programa i postoje li skriveni troškovi?
- Iskustvo tvrtke: Ima li tvrtka koja stoji iza programa iskustva u IT sektoru i ugostiteljstvu?
POS Sector je program za fiskalnu blagajnu koji unapređuje način na koji caffe barovi upravljaju svojim poslovanjem. S besplatnom korisničkom podrškom dostupnom 24/7, idealan je za sve vrste ugostiteljskih objekata – od malih caffe barova do velikih restorana. Program je osmišljen tako da bude jednostavan za korištenje, a istovremeno nudi napredne funkcije za upravljanje poslovanjem.
Isprobaj POS Sector besplatno na mjesec dana, bez ugovora i skrivenih troškova! Nazovi nas na 01 4404 707 ili pošalji kontakt formu za više informacija.
Preuzmi checklistu za otvaranje caffe bara
KORISNI TEKSTOVI:
Kako izabrati najbolji software za restoran ili caffe bar?
Kako i zašto se radi inventura u kafiću i restoranima
Uređenje klasičnog caffe bara – kafića
Vodič za otvaranje kafića kroz 8 koraka
Osnove vođenja inventure u kafiću: Kako raditi inventuru pića u kafiću