Kroz presjek dosadašnjih tekstova o fiskalizaciji u Hrvatskoj i fiskalnim blagajnama želimo da sve potrebne informacije imate na jednom mjestu i ne lutate u potrazi za informacijama.

Fiskalne blagajne ili fiskalne kase ne treba da vam budu problem niti nepoznanica, zato pročitajte pojedine tekstove u kojima ćete naći odgovor na vaše nepoznanice.

Pridružite se našoj zajednici od preko 4000 zadovoljnih klijenata!

Ovo su naslovi sa linkovima na tekstove koje smo odabrali za vas:

Kako do Fina certifikata u 3 koraka!

Ukratko: Uputa kako do Fina certifikata na najjednostavniji način.

Kako postupiti kada ne možete uspostaviti internet vezu i vašu fiskalnu blagajnu spojiti s PU

Ukratko: Ako smatrate da ne možete iz svog poslovnog prostora uspostaviti Internet vezu i vašu fiskalnu blagajnu spojiti s Poreznom upravom, upućujemo vas da već sada poduzmete korake putem kojih ćete to dokazati.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom

Ukratko: Sa 1.1.2013. godine svi koji posluju s gotovinom prema novom će Zakonu o fiskalizaciji morati imati fiskalne blagajne povezane izravno s Poreznom upravom. Svi koji ne budu svoje blagajne prilagodili novim pravilima, bit će zapečaćeni i zatvoreni dok to ne naprave.

4 koraka kako do fiskalne blagajne

Ukratko: Uputa kako da uvedete fiskalne blagajne na najjednostavniji način

Znate li tko ne podliježe fiskalizaciji u Hrvatskoj?

Ukratko: Prema Zakonu o fiskalizaciji u Hrvatskoj, obveznici koji ne podliježu fiskalizaciji su oni koji obavljaju slijedeće djelatnosti:… za više informacija pročitajte tekst   Znate li tko ne podliježe fiskalizaciji u Hrvatskoj?

 Zapamtite, fiskalne blagajne su certificirana programska rješenja, a ne uređaji

Ukratko: S obzirom da se Hrvatska odlučila za način fiskalizacije preko „prijenosa podataka elektronički – softverskim rješenjem“ u fokus su sada stavljena software-ska rješenja – fiskalne blagajne, prije svega za ugostiteljstvo, trgovinu i usluge.

 Kako se fiskalizirati u HR od A do Ž

Ukratko: Koja je cijena certifikacije fiskalne blagajne za potrebe fiskalizacije? Koji su postupci u fiskalizaciji u Hrvatskoj bitni za poreznog obveznika? Kako se prenose podaci sa fiskalne blagajne do PU? Što treba da sadrži fiskalni račun? … samo su neka od pitanja na koja će te dobiti odgovor u ovom tekstu.

Kako nabaviti Fina DEMO certifikat za fiskalizaciju

Produkcijske aplikativne certifikate Fina će započeti izdavati od 01. listopada 2012. U ovom tekstu obveznici fiskalizacije i informatičke tvrtke koje će obveznicima uspostavljati sustav fiskalizacije mogu pronaći sve informacije koje su im potrebne za izdavanje i preuzimanje aplikativnih certifikata za potrebe fiskalizacije.

Kojoj grupi obveznika fiskalizacije pripadate i kada je vaš rok za uvođenje fiskalnog načina rada

Obveznici fiskalizacije bit će:

  • Fizičke osobe obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti (obrt i s obrtom izjednačene djelatnosti, slobodna zanimanja te pod određenim uvjetima
  • djelatnost poljoprivrede i šumarstva)
  • Fizičke osobe obveznici poreza na dobit
  • Pravne osobe obveznici poreza na dobit (trgovačka društva i ostali), ako su obveznici izdavanja računa prema posebnim propisima.

Za osobe koje obavljaju djelatnost u manjem obimu, a to su fizičke osobe kojima se dohodak utvrđuje u paušalnom iznosu prema odredbama Zakona o porezu na dohodak, uvodi se pojam malog obveznika fiskalizacije. Ovi obveznici će izdavati račune koje će prije ovjeriti na Poreznoj upravi (posebna knjiga računa označena rednim brojevima i ovjerena).

Kako fiskalizirati program za blagajnu i u kom roku

Ukratko: Naredni korak u fiskalizaciji u Hrvatskoj odnosi se na izdavanje certifikata za fiskalizaciju od strane Porezne uprave IT tvrtkama koje rade softverska rješenja za njihove fiskalne blagajne.

Proces fiskalizacije blagajne započinje preuzimanjem demo certifikata tijekom rujna, općih tehničkih uputa 1. listopada. Testno okruženje bit će dostupno od 1. prosinca, a produkcija od datuma primjene Zakona 1.1.2013. godine. – izjavila je Vlasta Marinović Porezne uprave

Prijedlog zakona o načinu rada fiskalne blagajne i fiskalizaciji u prometu gotovinom

Ukratko:  U svrhu provedbe fiskalizacije u prometu gotovinom propisuje se da je obveznik fiskalizacije dužan nabaviti digitalni certifikat koji se u postupku fiskalizacije koristi za elektroničko potpisivanje elemenata računa te za identifikaciju obveznika fiskalizacije prilikom elektroničke razmjene podataka.

Pitanja, prijedlozi i sugestije na Prijedlog zakona o fiskalizaciji te komentari Porezne uprave

Ukratko: U tablici možete pročitati pitanja koja su postavljena na predstavljanju Prijedloga zakona o fiskalizaciji (fiskalne blagajne) u prometu gotovinom, što su ga, pred informatičkim tvrtkama, članicama Udruženja za IT HGK, održali stručnjaci Porezne uprave Ministarstva financija, uz pomoć Fine i APIS-IT-a.

  Fiskalne blagajne u Hrvatskoj